Bio bavlna a její výhody

Bio bavlna a její výhody: Když se příroda směje poslední

Představte si, že jste na nákupním výletě s kamarádkou. Procházíte kolem regálů s oblečením a zastavíte se u pár triček. Jedno je z běžné bavlny, druhé z bio bavlny. "Co je to bio bavlna?" ptáte se. Kamarádka pokrčí rameny a řekne: "Asi nějaká nová módní vychytávka." Ale co když to tak není? Co když je bio bavlna opravdu něco, co bychom měli zvážit při nákupu oblečení?

Bio bavlna je totiž ta lepší, zdravější a šetrnější verze běžné bavlny. Je to takový ten hodný dvojče, které nejenže vypadá lépe, ale také se chová lépe k životnímu prostředí a lidem. A teď si pojďme povědět více o tomto zázračném materiálu.

Představte si scénku z klasického westernu: dvě rostliny stojí proti sobě na cestě, každá na jedné straně. Na jedné straně máme běžnou bavlnu, která je tak trochu ten šerif, co si myslí, že má vše pod kontrolou. Na druhé straně je tu bio bavlna, mladý a neohrožený hrdina, který přišel do města, aby ukázal, že existuje lepší způsob.

A jaký je ten lepší způsob? No, především se jedná o pěstování bavlny bez použití chemických pesticidů a hnojiv. To znamená, že bio bavlna je šetrnější k životnímu prostředí a lidem, kteří ji pěstují. Navíc je také šetrnější k naší pokožce, protože neobsahuje žádné chemikálie, které by mohly způsobit alergie nebo podráždění.

Ale to není vše! Bio bavlna má také další výhody. Například se jedná o materiál s vysokou savostí, což znamená, že dokáže pohlcovat vlhkost a udržet nás tak v suchu a pohodlí. A pokud jste někdy nosili tričko z běžné bavlny v horkém létě, víte, jak důležitá tato vlastnost může být.

A co teprve pocit na dotek? Bio bavlna je měkčí a příjemnější na pokožku než běžná bavlna. Je to takový ten materiál, do kterého se rádi zabalíte a necháte se unášet do říše snů. A když už jsme u těch snů, tak si představte, že byste mohli nosit oblečení, které je nejen pohodlné, ale také šetrné k planetě. To je přeci sen každého milovníka módy a zároveň ochránce přírody!

A teď si představte, že se vracíme zpět do té scénky z westernu. Bio bavlna právě porazila běžnou bavlnu v souboji o srdce a mysl spotřebitelů. Lidé začínají chápat, že bio bavlna je lepší volbou pro nás i pro naši planetu tak se šerif běžné bavlny pomalu stahuje do ústraní, zatímco bio bavlna slaví svůj triumf.

Tak co říkáte? Přidáte se k těm, kdo dávají přednost bio bavlně před jejím chemicky upraveným dvojčetem? Udělejte ten správný krok pro sebe i pro naši planetu a přidejte se k hrdinům, kteří volí bio bavlnu. Ať už jste šerif nebo mladý hrdina, je čas přijmout změnu a zvolit tu lepší cestu.

 

 

Není bavlna jako bavlna

Pěstování a zpracování bavlny je z hlediska ochrany životního prostředí a našeho zdraví velice problematické. Bavlník k růstu potřebuje k životu specifické podmínky, je totiž velice choulostivý a snadno podlehne škůdcům. Přesto že na Zemi zabírá jen 2,5% zemědělské půdy, na jeho pěstování připadne téměř 16% celosvětové spotřeby pesticidů. Bavlník roste v  monokulturách, které způsobují erozi půdy a mají velké nároky na zavlažování. Kvůli tomu dochází k vyčerpávání a znečišťování vodních zdrojů.

Jako tomu bývá dnes ve všech odvětvích, i zde nadnárodní společnosti tlačí výkupní cenu dolů, a tak jsou pěstitelé bavlny nuceni používat levné postřiky, které jsou mnohdy toxické či karcinogenní a zdejší pracovníci tak mají závažné zdravotní potíže.

V rámci závěrečných úprav bavlny se navíc používají i další látky (antistatické, snižující nasákavost potem a pachem, snižující mačkavost). Řada těchto úprav probíhá za pomoci toxických chemikálií. Přitom málokterá továrna v zemích třetího světa má čističku tyto chemikálie se tak často dostávají do spodních vod, kde ohrožují pitné zdroje.

Výhody biobavlny

Oproti tomu biobavlna je pěstována bez použití jakýchkoli chemických postřiků. Místo chemických přípravků se bavlna pleje, okopává, mulčuje a zavlažuje, to vše díky pěstování vícero druhů rostlin pohromadě.

Bez chemie pak probíhá i další zpracování sklizené bavlny, včetně barvení. Při povrchové úpravě vlákna se používají přírodní oleje. Barvení se namísto chemických prostředků provádí například bylinami, jílem, anebo šetrnými syntetickými barvivy.

Celý proces je tak šetrný k životními prostředí i k našemu tělu a zdraví. Pokud chcete mít jistotu, že je textil skutečně bio, zaměřte se na mezinárodní certifikáty – spolehlivým certifikátem je např. Global Organic Textile Standard (GOTS).

Biobavlna je módní 

Zdravý životní styl a podpora životního prostředí je módní a stejně módní je tedy i oblečení z biobavlny. To, že je oblečení bio, neznamená, že je fádní. Naopak, na výběr je z mnoha slušivých střihů podle posledních trendů. V dnešní době můžete kupovat bio oblečení i na internetu. Dobrým příkladem je tento obchod , který má poměrně vysokou nabídku oblečení z biobavlny, od spodního prádla, po bio džíny.

Pokud s biobavlnou ještě nemáte žádné zkušenosti, začněte nejprve jedním novým kouskem které tvoří spodní vrstvu (spodní prádlo). Odměnou vám budiž nejen pohodlí, ale i vědomí, že jste udělali něco pro životní prostředí a život jiných lidí.

zdroj: http://www.zelenezpravy.cz/

 

 V posledních letech se stále rozšiřuje nabídka biopotravin a hlavně ovoce a zeleniny. Za rozšířením nabídky stojí stále stoupající zájem a ochota si připlatit.

     Tím chráníme hlavně zdraví svých dětí. 
 
     Ale co jejich budoucnost? Bude stačit v úmorných vedrech, kdy kolem nás budou uschlé lesy a hlavním obchodním produktem bude pitá voda?
     Je čas se zamyslet jak alespoň malým dílem přispět k ochraně naší planety. A jednou z těchto cest je i používání biobavlny.
 
      Víte že:
 
      - spotřeba vody k pěstování biobavlny je o 91% nižší. To je 470 litrů vody na 1 tričko
      do přírody se nedostávají pesticidy a další umělá hnojiva, která poškozují přírodu
      k zalévání se používá dešťová voda
      - biobavlna se sbírá ručně a tak není potřeba žádných strojů a příroda netrpí
 
     Proto ten, kdo se uchází o certifikát GOTS /Global Organic Textile Standart/platí přísná pravidla:
 
     

1. nepoužívání pesticidů, herbicidů a jiných toxických chemikálií po dobu minimálně 3 let

2. pěstování bez využití GMO (semena bavlníku nesmí být geneticky modifikována)

3. zajištění adekvátních pracovních podmínek všem zaměstnancům

4. dodržování nejvyšších etických požadavků 

5. dodržování všech zásad ochrany životního prostředí

 

Vše ovlivňuje i kvalitu našeho oblečení, které se díky používaným látkám řadí do kategorie udržitelných oděvů