Certifikáty látek

GOTS

The Global Organic Textile Standard (GOTS) je celosvětově uznávaný standard pro textilie vyrobené z organických vláken (ovčí vlna, bavlna).

Definuje ekologická i sociální kritéria na velmi vysoké úrovni v celém dodavatelském řetězci (sklizeň surovin, ekologický a sociálně zodpovědný způsob zpracování, označování až po distribuci).

Na dodržování standardů pravidelně dohlíží nezávislý kontrolní orgán. Certifikace GOTS může být udělena pouze textilním výrobkům obsahujícím minimálně 70 % organických vláken. Všechny použité chemické látky, jako např. barviva, musí splňovat určitá enviromentální a toxikologická kritéria.

GOTS rozlišuje dvě úrovně certifikace dle množství použitých organických vláken:

„organic“ obsahuje minimálně 95 % bio certifikovaných vláken, zbývající procenta připadají buď na konvenční přírodní vlákna (s vyloučením vláken z GMO rostlin, konvenční bavlny a angorské vlny) či regenerovaná celulózová vlákna

„made with x % organic“ tvoří minimálně 70 % látky bio certifikovaná vlákna, maximálně 30 % necertifikovaná vlákna, z toho je povoleno maximálně 10 % syntetických vláken (resp. max. 25 % pro ponožky, legíny a sportovní oblečení).

 

Příklady klíčových kritérií při zpracování a výrobě organických vláken:

- všechny fáze výroby organických vláken musí být separovány od výroby klasických konvenčních vláken a musí být jasně identifikovány,

- zákaz používání: formaldehydu, toxických těžkých kovů, aromatických rozpouštědel, nano částic, GMO a enzymů GMO, azobarviv uvolňujících karcinogenní amino sloučeniny,

- k bělení povoleno pouze používání bělicích prostředků na bázi kyslíku (chlorovaná nejsou povolena),

- respektování sociálních zásad (ochrana před diskriminací, zákaz dětské práce, bezpečnost a čistota pracoviště, svoboda zaměstnání, životní mimnimum, přijatelná pracovní doba, atd...).

 

OEKO-TEX

Známka OEKO-TEX® je mezinárodně uznávaná pečeť kvality pro textilní zboží, které se vyrábí pouze ze zdravotně nezávadných materiálů. Každý výrobek a materiál, který nese označení OEKO-TEX® Standard 100, je testován nezávislým Evropským výzkumným institutem, který provádí testy na přítomnost látek škodlivých lidskému organismu. Ty pak dále zkoumá podle standardizovaných kritérií limitující užívání nebezpečných chemikálií při jejich výrobě.

 

zdroj: https://encyklopedie.biooo.cz/